Ini ialah resepi turun temurun ibu tersayang, saya jarang masak makanan laut kerana suami kurang gemarkannya. Namun bila sekali-sekala teringin ringan saja tangan saya kedapur.
Bahan-bahannya:
- 5 ekor ketam.
- Setengah biji santan.
- Rempah kari Babas. (Ayam/Ikan).
- 2 biji bawang merah besar.
- 3 ulas bawang putih.
- Beberapa helai daun kari.
- Campuran halba untuk masak kari.
- 2 biji cili besar hijau. (Untuk hiasan).
- Sedikit halia.
- Minyak masak.
- Garam & air asam jawa secukup rasa.
Cara memasak yang ringkas:
- Kisar bawang merah/putih beserta halia hingga lumat.
- Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga kekuningan atau hampir masak bersama-sama daun kari dan campuran halba.
- Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis hingga rempah masak.
- Kemudian masukkan ketam dan biar selama beberapa minit.
- Tuangkan santan dan air asam jawa berserta garam secukupnya biar hingga mendidih.
- Setelah siap hidangkan dengan hirisan cili besar hijau dan taburan daun kari mengikut citarasa anda.
Nota: Ketam yang segar mempunyai rasa isi yang manis kerna itu rasanya yang semulajadi mampu membuatkan kari bertambah sedap. Selamat memasak.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.